Τζαζ Μάρτης 22

Αφιέρωσα τον Μάρτη φέτος (4 μαθήματα) στη Τζαζ μουσική (τη "Μαύρη" μουσική) με την Γ' Γυμνασίου, και παρά τις δύσκολες συνθήκες (κρούσματα covid, απουσίες, άδειες αναρρωτικές κ.τ.λ.) μπορώ να πω ότι το χαρήκαμε πολύ όλοι!
Το κεφάλαιο Από το Γκόσπελ στο Ροκ είναι από τα αγαπημένα μου! Είναι βέβαια τεράστιο και σίγουρα κάθε χρόνο προσπαθώ να "φωτίζω" διαφορετικές πτυχές του κεφαλαίου, ανάλογα τις ανάγκες των μαθητών και τις συνθήκες γενικότερα.

Ασχοληθήκαμε περισσότερο με την υποενότητα Και εγένετο...το blues και φυσικά πάλι δεν κατάφερα να προσεγγίσω όλα τα θέματα που ήθελα λόγω προσωπικών προβλημάτων υγείας. Θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες καλές πρακτικές που λειτούργησαν στα τμήματα--- μπορείτε να διαλέξετε, να πειραματιστείτε , να εμπνευστείτε...ανάλογα με τη δυναμική του τμήματός σας!


ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΑΦΟΡΜΗΣΗ

Έφτιαξα στην πλατφόρμα learningapps.org μια δραστηριότητα για να ξεκινήσουμε και να προϊδεαστούν οι μαθητές για το τι αφορά περίπου το νέο κεφάλαιο. Πρέπει να προτείνουν και να αντιστοιχήσουν κάθε είδος αφροαμερικάνικου τραγουδιού και τζαζ με το σωστό βίντεο.

Δείτε τη δραστηριότητα


https://learningapps.org/display?v=p77ejhha322


ΤΡΑΓΟΥΔΙ(Α)

Επίλεξα να εμπλέξω αμέσως τα παιδιά στο τραγούδι, καθώς τόσο μας έχει λείψει. Σας παραθέτω 2 από αυτά που έχω χρησιμοποιήσει.
-Το 1ο είναι ένα αμερικάνικο camp song , τραγούδι ερώτηση-απάντηση με κορυφαίο και ομάδα για να μπουν τα παιδιά σε τζαζ διάθεση...


- Το 2ο είναι 3 σε 1!! Μπορεί να τραγουδηθεί μονοφωνικά, σε μορφή κανόνα ή πολυφωνικά. Συνδυάζει το Swing Low (σπιρίτουαλ), μαζί με το When the Saints (γκόσπελ που μεταμορφώθηκε και καθιερώθηκε σε "κλασικό" τζαζ κομμάτι από τον Λούις Άρμστρονγκ) και το I wanna sing, sing, sing (γκόσπελ). Το είχα δοκιμάσει και αναρτήσει πριν 4 περίπου χρόνια στον παρακάτω σύνδεσμο:

                                                   Swing low/When the Saints/I wanna sing

Η παρτιτούρα:

Το καλό με αυτό το κομμάτι είναι ότι μπορείτε να το προχωρήσετε όσο εσείς θέλετε, όσο μπορούν οι μαθητές, για όσο χρόνο έχετε (μπορείτε λίγο σε κάθε μάθημα για παράδειγμα)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ + ΑΚΡΟΑΣΗ

Ένα ιστορικό πλαίσιο συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη γνώση του μαθητή πολύπλευρα. Σας παραθέτω κάποια Powerpoint που έχω ετοιμάσει μέσα στα χρόνια για να εμπλουτίζουν οι μαθητές μου τις γνώσεις τους και τα ακούσματά τους, πέραν όσων γράφονται στα διδακτικά πακέτα. (συνήθως χρησιμοποιώ 1-2)














ΣΥΝΘΕΣΗ

Αγαπημένη δραστηριότητα να δίνω στα παιδιά ευκαιρίες να δημιουργήσουν! Το σχολείο μου δεν διαθέτει σοβαρή υλικοτεχνική υποδομή σε μουσικά όργανα , αρκετά για όλους τους μαθητές ενός τμήματος...όταν χρησιμοποιούνται, γίνεται επιλογή μαθητών. Τι πιο όμορφο να ΣΥΝΘΕΣΟΥΝ ΣΤΙΧΟΥΣ σε γνωστή μελωδία μόνοι ή σε ζευγάρια και να μας τους παρουσιάσουν στην τάξη!

Οπότε:

-Αφού τραγουδήσουμε / παίξουμε το τραγούδι When The Saints Go Marching In (αν υπάρχουν μαθητές που μαθαίνουν κάποιο όργανο) όπως αυτό υπάρχει στη σελ. 22 του Τετραδίου Εργασιών της Γ΄γυμνασίου....ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ (ή και αγγλικούς) ΣΤΙΧΟΥΣ πάνω στη βασική μελωδία του τραγουδιού.

H αλήθεια είναι ότι έχω κρατήσει αρκετούς στίχους μαθητών! Διασκεδάζουν και τραγουδούν με περισσότερη διάθεση και κέφι, συμμετέχουν πιο ενεργά στο μάθημα αφού αισθάνονται μέρος αυτού και μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις τους ενσωματώνοντας σε αυτό την καθημερινή τους πραγματικότητα.

Παραδείγματα ενδεικτικά:

Σχολικό έτος 2009-10
"Πάμε μαζί σ' ένα νησί
με μια βαρκούλα με πανί
και τα δελφίνια ενώ κάναν τούμπες
τα σταμάτησε η βροχή"

Σχολικό έτος 2016-17
"Δεν ξέρω αν θα σου το πω (x2)                             " Εγώ κι εσύ φανταστικοί
το σίγουρο πως σ' αγαπώ                                         σ΄όλο τον κόσμο ξακουστοί                                        
θα είναι πάντα μυστικό"                                          εμείς οι 2 για μια ζωή     
                                                                                   θα είμαστε καλά μαζί"                                     
                                                                   
Σχολικό έτος 2017-18
"Το Γ1 ζει μες στην τρέλα
έλα κι εσύ αν θες μαζί
Θα διασκεδάσεις, θα γελάσεις
τις έγνοιες όλες θα ξεχάσεις"


                                      Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι δραστηριότητες!
                                          Καλή δύναμη σε ότι κάνετε!








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Break the Ice activities για καλή σχολική χρονιά!.... x 3!

Ethnic vs Παραδοσιακή Μουσική- δραστηριότητα ακρόασης