Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Ethnic vs Παραδοσιακή Μουσική- δραστηριότητα ακρόασης

     Το βιβλίο μουσικής της Β' γυμνασίου συνήθως μοιάζει ξένο και βαρετό στους μαθητές...Δεν μπορούν να βρουν σημεία σύνδεσης με τη μουσική τους πραγματικότητα, άρα και ούτε με τη μουσική τους ταυτότητα. Στην προσπάθειά μου να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μου την πολιτισμική τους ταυτότητα, να επανατοποθετήσουν την παραδοσιακή μουσική στη ζωή τους, να γίνουν περισσότερο δεκτικοί σε αυτοί και να "συμπαθήσουν" το βιβλίο και τα γραφόμενα και προτεινόμενα ακούσματά του, έφτιαξα την παρακάτω δραστηριότητα ακρόασης.
     Πριν αναφερθώ στο βιβλίο και στο κεφάλαιο Ένας κόσμος...μετά μουσικής φτιάχνω τον παρακάτω πίνακα και καλώ τα παιδιά να ακούσουν τα 2 μουσικά κομμάτια που προτείνω και να συμπληρώσουν τις στήλες του.

ΤΙΤΛΟΣ
«Δύση κι Ανατολή»
«Μήλο μου κόκκινο»
ΘΕΜΑ



ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ


ΟΡΓΑΝΑ




ΓΛΩΣΣΑ


ΧΟΡΟΣ


ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΙΔΟΣ




Τα κομμάτια που ακούγονται (για 1 φορά σίγουρα-συνήθως αρκεί) είναι:
"Δύση κι Ανατολή"


" Μήλο μου κόκκινο"

Αφού συμπληρώσουν τα παιδιά τον πίνακα (συνήθως σε τετράδιο ή σε κάποιο κενό χώρο στο βιβλίο τους), συζητάμε τις απαντήσεις και έτσι αβίαστα και βιωματικά καταλήγουμε να μιλάμε για όλα όσα αναφέρει το βιβλίο για την Έθνικ και την Παραδοσιακή μουσική κάθε τόπου.

ενδεικτικές απαντήσεις:
ΤΙΤΛΟΣ
«Δύση κι Ανατολή»
«Μήλο μου κόκκινο»
ΘΕΜΑ
Αγάπη χωρίς σύνορα, ερωτικό, ομορφιά,μέρη/χαρακτηριστικά Μεσογείου και Βαλκανίων
Ερωτική απογοήτευση, ερωτικό, ομορφιά, στενοχώρια, ανεκπλήρωτη συνάντηση
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
Αρετή Κετιμέ, Shantel
ανώνυμο
ΟΡΓΑΝΑ
Βιολί, ντραμς, μπάσο κιθάρα, μπαγλαμάς, τρομπέτα, τρομπόνι, κιθάρα, μπαγλαμάς, τουμπελέκι, σαντούρι


Βιολί, κιθάρα, τουμπελέκι, λαούτο,φλογέρα
ΓΛΩΣΣΑ
Ελληνική και αγγλική
ελληνική
ΧΟΡΟΣ
Τσιφτετέλι (αργό)
καλαματιανός
ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΙΔΟΣ
έθνικ

παραδοσιακό

ΣΤΙΧΟΙ
"Δύση κι Ανατολή"
Τα δυο σου χέρια μια ανάσα, σαν δροσερή χαραυγή
κανέλα ζάχαρη και μέντα και γλυκό φιλί
Άνθισε στην αυλή μου γαρδένια, φούλι και γιασεμί,
με άρωμα από Ελλάδα και Ανατολή
Εμείς οι δυο καρδούλα μου είμαστε ταιριαστοί,
με άρωμα από Ελλάδα, Βαλκάνια, Δύση και Ανατολή.

Is it the spirit and the beauty that makes me feel seriously
that I owe all places and duty?
no monotony,
we walk around, real and saw rain is on to me.
Is it the magic and the beauty?
just be good to me.
But memories and diaries, signatures and pain,
is it the spirit and the beauty? Reality!
just be good to me.











Tα δυο σου μάτια σαν κοιτάζω, ο ουρανός με τη Γη,
γαλάζιο φως και κεχριμπάρι, ρίγανη και κρασί
Άνθισε στην αυλή μου γαρδένια, φούλι και γιασεμί,
με άρωμα από Ελλάδα και Ανατολή.




                                            "Μήλο μου κόκκινο" (υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στους στίχους)
Μήλο μου κόκκινο ρόιδο βαμμένο
μήλο μου κόκκινο ρόιδο βαμμένο
γιατί με μάρανες τον πικραμένο
γιατί με μάρανες τον πικραμένο

Παένω κι έρχομαι μα δε σε βρίσκω
παένω κι έρχομαι μα δε σε βρίσκω
βρίσκω την πόρτα σου μανταλωμένη
τα παραθύρια σου φεγγοβολούνε

Ρωτώ το πάπλωμα "πού ειν' η κυρά σου;"
ρωτώ το πάπλωμα "πού ειν' η κυρά σου;"
Κυρά μ’ δεν είνι δω πάεισι στη βρύση
πάεισι να πιει νερό και να γεμίσει

Η δραστηριότητα συνήθως εξελίσσεται πολύ καλά (την έχω εφαρμόσει αρκετές φορές) και οι μαθητές συμμετέχουν με ενδιαφέρον. Γίνεται αξιολόγηση και εμπέδωση γνώσεων που έχουν ήδη διδαχθεί, π.χ. οργανογνωσία, ρυθμός και μαθαίνουν νέα στοιχεία για τα 2 μουσικά είδη.
*το πιο δύσκολο πεδίο φαίνεται να είναι το θέμα του τραγουδιού (ακόμη και για το "Μήλο μου κόκκινο" που είναι στα ελληνικά!!!)

Στη συνέχεια, αναφέρομαι σε συνοπτικά στοιχεία

  • για την Παραδοσιακή μουσική
- προφορική παράδοση, ο λαός είναι ο συνθέτης και ο στιχουργός (συνήθως άγνωστος)
- πολλές παραλλαγές τραγουδιών
- αναφορά σε Κύκλο της ζωής (θεματολογία)
- γλώσσα και παραδοσιακά μουσικά όργανα εκάστοτε λαού
  • για την Έθνικ μουσική (1980+) 
- μίξη παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής
- χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών οργάνων
- αναφορά σε Κύκλο της ζωής (θεματολογία)
- παλιά+ νέα στοιχεία => σύγχρονοι τρόποι μουσικής έκφρασης




Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Μουσικό διαδραστικό εργαστήριο σχετικά µε τις ανταλλαγές και κλοπές δηµοφιλών και παραδοσιακών τραγουδιών για το µάθηµα της µουσικής στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση.

Επιτέλους τα πρακτικά του 8ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Ε (Θεσσαλονίκη, 23-25 Νοεμβρίου 2018) είναι έτοιμα και μπορείτε να τα βρείτε σε αυτόν το σύνδεσμο!
Με την αγαπητή και εκλεκτή συνάδελφο Τζένη ασχοληθήκαμε με τις ανταλλαγές και κλοπές δηµοφιλών και παραδοσιακών τραγουδιών για το µάθηµα της µουσικής στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση σε ένα μουσικό εργαστήριο.

Τα πρακτικά του εργαστηρίου μας εδώ!

Σίγουρα θα αποτελέσει έμπνευση για κάποιο μάθημά σας είτε στη Β' γυμνασίου (κεφάλαιο: Ο γύρος της Ελλάδας), είτε στην Γ' γυμνασίου (κεφάλαιο: Από το Γκόσπελ στο Ροκ, Στις γειτονιές του ελληνικού τραγουδιού) ....αλλά και ίσως έναν τρόπο να εντάξετε τεχνολογικά εργαλεία στο μάθημα της μουσικής! Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου το απόλαυσαν και ελπίζουμε και οι μαθητές!

...καλή διασκέδαση!...
....έκπληξη, έμπνευση, απορία, ενθουσιασμός, προβληματισμός!

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

"Έλα ψυχούλα μου..."-ostinato. Σχέδιο μαθήματος tribute στον Λ. Μαχαιρίτσα


Καλή σχολική χρονιά!
Τα μουσικά νέα (καλά και κακά) τρέχουν..και δυστυχώς γινόμαστε φτωχότεροι μουσικά κάθε χρόνο που περνάει..
Ο αιφνίδιος θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μου θύμησε πόσα τραγούδια έχω διδάξει σε μαθητές γυμνασίου και δημοτικού..

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα σχέδιο μαθήματος της Κύπριας συναδέλφου Ευαγγελίας Παναγή που τυχαίνει να χρησιμοποιώ κάθε χρονιά στην Α' Γυμνασίου στο κεφάλαιο B' ενότητα, 1.α. Επιμένω μουσικά για το ostinato.
Αφορά το τραγούδι "Έλα ψυχούλα μου" του Λ. Μαχαιρίτσα, που είναι ιδιαίτερα κεφάτο και αγαπητό στους μαθητές! Νομίζω είναι μια πολύ καλή ιδέα για το 1ο μάθημα της χρονιάς!


Θα βρείτε το σχέδιο μαθήματος, τους στίχους, την παρτιτούρα, τα φύλλα ακρόασης και εργασίας ΕΔΩ

Εννοείται ότι ο καθένας προσαρμόζει το μάθημά του βάσει του επιπέδου των μαθητών του, του χρόνου που θέλει να διαθέσει και του μουσικού εξοπλισμού που έχει.

Επίσης, με αυτή την επιλογή του τραγουδιού πετυχαίνουμε και σύνδεση του μαθήματός μας με την σύγχρονη μουσική πραγματικότητα--- σίγουρα οι μαθητές ενημερώθηκαν από τηλεόραση και social media για το γεγονός, και στην καλύτερη περίπτωση άκουσαν και κάποιο τραγούδι του Μαχαιρίτσα από περιέργεια ή μη.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη μπορείτε να αντλήσετε από ΕΔΩ

Βρήκα μία πολύ καλή playlist με γνωστά τραγούδια του Λ.Μαχαιρίτσα που μπορεί να προταθεί στους μαθητές αν θέλουν να ακούσουν περισσότερα τραγούδια του αλλά και για να πάρετε ιδέες για το ρεπερτόριο που θα χρησιμοποιήσετε αυτή τη χρονιά.



Καλό Παράδεισο Λαυρέντη....
Καλή αρχή συνάδελφοι! Ξεκινάμε δυναμικά!







Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

PD#1:Bach & Beyonce Workshop

   Τυχαία ενημερώθηκα μέσω facebook για αυτό το σεμινάριο...Στο μακρινό Saint-Louis θα διεξάγονταν και η εκπαιδευτικός, μαέστρος και εισηγήτρια του σεμιναρίου Maria A. Ellis στα διάφορα σχόλια υποσχέθηκε live μετάδοση εκείνη τη μέρα.
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και περιέργεια το σεμινάριο διάρκειας 50 λεπτών- ομιλία ουσιαστικά- για μια διαφορετική προσέγγιση της κλασικής μουσικής και θεωρίας, και του συνδυασμού Hip-hop και Κλασικής μουσικής στο μάθημά μας στο γυμνάσιο και λύκειο.

*η Beyonce θεωρήθηκε ότι ανήκει στη Hip-hop μουσική

< I have no connection with this music!> 

   Η αρχική ιδέα της Maria ήταν η αντιμετώπιση που έχουν οι μαθητές της για την κλασική μουσική, καθώς δηλώνουν άγνοια για τον Μπαχ και τη μουσική του. Βέβαια, αναφέρθηκε και στη σύσταση των τάξεων του σχολείου (αφροαμερικανοί, έγχρωμοι- όπως και η ίδια). Έκανε μια αναδρομή στα παιδικά της χρόνια και στην επαφή που είχε με τη μουσική (σχολείο, εκκλησία) για να αποδείξει ότι τελικά είχε ακούσει και τραγουδήσει κλασική μουσική χωρίς να το κάνει συνειδητά.  Είχε συνδεθεί με αυτό το είδος της μουσικής και το ίδιο ήθελε να αντιληφθούν και οι μαθητές της αργότερα.
   Στο σεμινάριο, που αποτελούσε επαγγελματική εξέλιξη (στην Ελλάδα επιμόρφωση)- professional development (PD) και ως τέτοια διαφημίζονταν στα social media, παρουσιάστηκαν συνοπτικά ιστορικά στοιχεία για τον Βach και σημαντικές συνθέσεις του, όπως επίσης βιογραφικά στοιχεία και γνωστά τραγούδια της πολύ δημοφιλούς στους έφηβους μαθητές Beyonce. Αυτό που προσπάθησε η Maria ήταν ο συνδυασμός των μουσικών κόσμων...της κλασικής και της Hip-hop. Ανέφερε ένα hip-hop συγκρότημα με μεγάλη απήχηση στους μαθητές της, τους The Migos οι οποίοι είχαν πει ότι " η κλασική μουσική είναι αληθινή μουσική" για να δείξει πως μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στους μαθητές μας και να πούμε στη "γλώσσα" τους αυτό που θέλουμε κάνοντάς τους πιο δεκτικούς!
   -Πρότεινε να ακούσουν -και να δουν- γνωστά κομμάτια κλασικής μουσικής για να καταλάβουν ότι τελικά έχουν ακούσει κλασική μουσική, άρα έχουν τριβή και σύνδεση μαζί της.
   - Πρότεινε να δουν επιλεγμένα βίντεο με γνωστούς δημοφιλείς καλλιτέχνες που ερμηνεύουν ή παίζουν κλασική μουσική, ή έχουν κάνει κάποια διασκευή για να συνδεθούν με αυτούς και την κλασική μουσική και να βρουν κοινά σημεία με την μουσική καθημερινότητά τους, να αναθεωρήσουν τις απόλυτες συνήθως απόψεις τους για την κλασική μουσική και προοδευτικά να την δεχθούν.






   - Πρότεινε συγκριτικές ακροάσεις δημοφιλών ραπ επιτυχιών με κομμάτια κλασικής μουσικής που παρουσιάζουν μελωδικές/ αρμονικές ομοιότητες, όπως: Carl Orff- Carmina Burana
                                                                                                 Nas/Diddy- Hate me now



   <The symphony>

   Στο σημείο αυτό του σεμιναρίου, έδωσε κάποια παραδείγματα τραγουδιών γνωστών καλλιτεχνών σε συμφωνικές εκτελέσεις αλλά και τραγούδια που έχουν στον τίτλο τους τον όρο "symphony" (π.χ. Trap symphony). Έδωσε μια εναλλακτική προσέγγιση για την επεξήγηση του όρου Συμφωνία που παραπέμπει σε ορχηστρική κλασική μουσική συνήθως. Τέτοιου είδους βίντεο, κατά τη γνώμη της Maria, λειτουργούν ως αφόρμηση για επεξήγηση του όρου αλλά και για συζήτηση-ενεργητική μουσική ακρόαση για το ηχόχρωμα, για θέματα ιστορίας της μουσικής, οργανογνωσία κ.ά.


< "I had an idea to have a lot of women on stage playing instruments, so hopefully young girlscan see that and it inpires them to play instruments" (Beyonce) >

   H εισηγήτρια αναφέρθηκε στην επιρροή που ασκούν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες στους νέους. Η Beyonce προτιμά και επιλέγει ταλαντούχους σπουδαγμένους μουσικούς στις περιοδείες της, θέλοντας να επηρεάσει και να εμπνεύσει τα νέα κορίτσια στο να ασχοληθούν με τη μουσική. Με την αποκλειστική επιλογή κοριτσιών στην ορχήστρα της, καταρρίπτει και τα στερεότυπα για το παίξιμο ενός οργάνου και το φύλο. Σε επόμενη διαφάνεια, συνέδεσε τα μουσικά διαστήματα (intervals) με τραγούδια της Beyonce, τραγουδώντας τα σημεία όπου υπάρχει στη μελωδία το κάθε διάστημα. Ανέφερε ότι υπάρχει έντονη ανταπόκριση και επιτυχία αυτής της προσέγγισης στο λύκειο. Για παράδειγμα:


     2Μ - Brown skin girl
     2μ- Formation (Intro)
     3Μ- Love on top
     4Κ- Bills (Intro)
     4Αυξ.- Freakum dress
     5Κ- Before I let you go

*η σύνδεση μελωδικού διαστήματος με κάποιο τραγούδι είναι σύνηθες και μπορούμε να συνδέσουμε τα διαστήματα με όποιο τραγούδι είναι γνωστό και βοηθάει τους μαθητές μας να θυμούνται το είδος του.

   <The Classroom Experience>

Πολύ σημαντικά για την εισηγήτρια είναι το υπόβαθρο και οι εμπειρίες που έχει η εκάστοτε τάξη. Προτείνει:
- Έναρξη του μαθήματος με ένα γνωστό τραγούδι που αναγνωρίζουν οι μαθητές π.χ. Love on Top. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν τα social media (ακούσματα, προτιμήσεις μαθητών)
- Ζέσταμα φωνής με χρωματική ανάβαση σε μοτίβο του τραγουδιού που επιλέχθηκε
- Διδασκαλία ρυθμού και ρυθμικών σχημάτων με βάση το ρυθμό κάποιου τραγουδιού της Beyonce
- Ενθάρρυνση για δημιουργία (μουσική, στίχοι, rap) και εκτέλεση των δημιουργιών από τους ίδιους τους μαθητές. Μπορεί να αφορά τη σύνθεση ενός τραγουδιού για το σχολείο ή κάποιο βίντεο.


   Η Maria ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να διδάξουν όλα τα είδη μουσικής, να ανοίξουν οι ίδιοι τους ορίζοντές τους και κατά συνέπεια και των μαθητών τους και γενικά η φιλοσοφία της είναι ότι "Με ένα οποιοδήποτε τραγούδι φτιάχνω μάθημα!". Εκτιμά όλους τους καλλιτέχνες για τη δουλειά και την προσπάθειά τους, χρησιμοποιεί τη δημοφιλή μουσική στην τάξη της χωρίς αναστολές και φυσικά επισήμανε την προσοχή των εκπαιδευτικών στην επιλογή των κομματιών όσον αφορά στο περιεχόμενο των στίχων τους!
   Ακολούθησαν ερωτήσεις των συμμετεχόντων και σύντομη συζήτηση.

________________________________________
Η Maria A. Ellis διατηρεί ιστοσελίδα όπου μπορείτε να ενημερωθείτε και να κατεβάσετε δωρεάν υλικό για τη χορωδία αλλά και το υλικό του σεμιναρίου (εμπλουτισμένο) ΔΩΡΕΑΝ στο girlconductor.com/

Eπίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο σε live μετάδοση σε δημοσίευσή της στο facebook στις 31/7/2019 αφού πρώτα της στείλετε αίτημα φιλίας.






   



Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Guest Post #1:Bingo....στον ρυθμό!

Bingo...στον ρυθμό!
Μουσικό παιχνίδι για τις ρυθμικές αξίες

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου (και στις μεγαλύτερες του Δημοτικού βέβαια..) είτε ως επανάληψη των ρυθμικών αξιών, είτε ως εμπέδωση/επέκταση/αξιολόγηση αποτελώντας ένα ευχάριστο μουσικό παιχνίδι το οποίο διασκεδάζει και δεν κουράζει τους μαθητές. Συνήθως μισούν τη θεωρία της μουσικής!!


--Θεωρούμε γνωστό ότι γνωρίζουν τις βασικές ρυθμικές αξίες (τέταρτο, όγδοα, μισό, ολόκληρο, δεκαταέκτα) και τις παύσεις (τετάρτου, μισού)--

Στον πίνακα:
  • Ξεκινάμε με 4 απλά ρυθμικά μοτίβα (π.χ. σε 4/4 μόνο τέταρτα, μόνο όγδοα, συνδυασμός των 2) για αρχή ώστε να μπορούν να ξαναθυμηθούν ή να τα ξεχωρίζουν. Τα παίζουμε με κάποιο ρυθμικό κρουστό (ντέφι, τύμπανο, τουμπελέκι, ξυλάκια κτλ).
  • Λέμε στα παιδιά να διαλέξουν μυστικά από τα 4 παραδείγματα τα 2 (όποια θέλουν). Αφού διαλέξουν, ο καθηγητής διαλέγει και αυτός μυστικά 2 όποια θέλει αλλά δεν λέει στους μαθητές ποια επέλεξε να παίξει. Αν κάποιο παιδί έχει διαλέξει τον ίδιο συνδυασμό ρυθμικών μοτίβων με τον καθηγητή, φωνάζει BINGO! Αν κανένα δεν έχει διαλέξει τα ίδια με αυτόν, κάνει άλλους συνδυασμούς μέχρι να ακουστεί το BINGO στην τάξη.
Σε φύλλο εργασίας:
  • Μοιράζουμε στους μαθητές φύλλο εργασίας με ρυθμικά μοτίβα (περισσότερα από 4 και λίγο πιο σύνθετα). Καλό είναι κάθε κουτάκι να έχει αριθμούς για να μην μπερδεύεται τόσο ο καθηγητής όσο και τα παιδιά. Επίσης, ωραία ιδέα είναι να είναι πλαστικοποιημένες οι φωτοτυπίες για να αποφύγετε την φθορά και για να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες και άλλα τμήματα.
  • Ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως και παραπάνω. Όσο πληθαίνουν τα υποψήφια ρυθμικά μοτίβα και οι πιθανοί συνδυασμοί, τόσο λιγότεροι "νικητές" θα υπάρχουν που θα φωνάζουν Bingo! 
  • Μπορείτε να μοιράσετε χάρτινα πιόνια, αυτοκόλλητα, διακοσμητικές πέτρες ή πούλια Bingo για να τοποθετούν και να σημαδεύουν τα κουτάκια της επιλογής τους. 
                                                            πούλια Bingo σε 12άδες


  • Το παραπάνω παιχνίδι εφαρμόζεται με μουσικά διαστήματα που μπορούν να παιχθούν σε μελωδικό όργανο (π.χ. αρμόνιο, πιάνο, ακκορντεόν) , ήχους οργάνων (ηχογραφημένους), με φωνές τραγουδιστών (π.χ. σε ντουέτα) ή και με συνδυασμούς τραγουδιών.
Bingo με μουσικά διαστήματα

bingo με τραγούδια διαφόρων ειδών και στυλ

  • Ως δημιουργική δραστηριότητα, δίνουμε φύλλο εργασίας με κουτάκια κενά για να γράψουν οι μαθητές σε ζευγάρια/ομάδες τα δικά τους ρυθμικά μοτίβα και να αναλάβουν τα ίδια τη θέση του καθηγητή παίζοντας Bingo με την υπόλοιπη τάξη.





____________________
H Σκαμπαρδώνη Μαριλένα είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2015) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (2018) του ίδιου ιδρύματος. Έχει πτυχίο Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα). Διδάσκει σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 2017, καθώς και πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας Κρήτης.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Χρήση πλατφόρμας EDMODO... στο μάθημα της Μουσικής!

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Οι μαθητές μας στο γυμνάσιο και λύκειο (ακόμη και στο δημοτικό) αποδεικνύονται super-tech hackers/freaks που ξέρουν πολλά περισσότερα από εμάς. Γιατί να μην ακολουθεί αυτήν την τάση και το μάθημά μας? Η χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων στο μάθημα της μουσικής, κατά τη γνώμη μου, "μεταμορφώνει" το μάθημα, δίνει κίνητρα, αέρα ανανέωσης και συμβαδίζει με την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντα των εφήβων μαθητών μας!
Στο σχολείο μας εδώ και 5 χρόνια χρησιμοποιείται η πλατφόρμα EDMODO
στο μάθημα της Τεχνολογίας και σε κάποια φιλολογικά μαθήματα. Η πλατφόρμα είναι απόλυτα ασφαλής και φιλική στους χρήστες εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και γονείς, οι οποίοι μπορούν να ενημερώνονται για την δραστηριότητα των παιδιών τους αλλά και την επίδοσή τους.
Αποφάσισα λοιπόν, μετά από 2 χρόνια που το έμαθα, να το χρησιμοποιήσω στο μάθημά μου αρχικά για κατάθεση κάποιας εργασίας τετραμήνου. Να σημειώσω εδώ ότι για εργασίες προηγούμενων ετών είχα ζητήσει χειρόγραφες/ δακτυλογραφημένες εργασίες, εργασίες ηλεκτρονικές σε USB sticks και όλες με δυσκόλευαν πάρα πολύ τόσο στη συλλογή όσο και στην αποθήκευσή τους...Επίσης, εργάζομαι σε 2+ σχολεία οπότε ο αριθμός των μαθητών παραείναι μεγάλος για να μαζεύω στικάκια, έγγραφα, να αρχειοθετώ, να ξεχνάω, να χάνω, να χάνουν κτλ...

Φτιάξτε λοιπόν, ως εκπαιδευτικοί το προφίλ σας στο EDMODO (είναι πολύ εύκολο, ομοιάζει με facebook) και προτρέψετε και τους μαθητές σας να κάνουν το ίδιο (προσοχή! πείτε τους να θυμούνται τον κωδικό τους ή ορίστε εσείς έναν κωδικό σε περίπτωση που τον ξεχάσουν να μπορείτε να τους βοηθήσετε).



Δημιουργήστε και ονομάστε την Τάξη σας .
Η κάθε τάξη που δημιουργείτε έχει έναν μοναδικό κωδικό που πρέπει να δώσετε στους εκάστοτε μαθητές σας για να χρησιμοποιήσουν και να αιτηθούν να μπουν στην ανάλογη ομάδα όπου θα ανεβάζετε το υλικό σας.



Για την ανάθεση εργασίας μπορείτε να αναρτήσετε και οδηγίες υποβολής της σε περίπτωση που δυσκολευτεί κάποιος μαθητής ή χάσει τις εκτυπωμένες οδηγίες... Στην ανάλογη ανάρτηση/ δημοσίευση που θα έχετε κάνει, εκεί πρέπει να "ανεβάσουν" οι μαθητές σας τις εργασίες τους για να βαθμολογηθούν από εσάς  και μάλιστα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχετε θέσει  για να εξασφαλίσετε έγκαιρα την παράδοσή τους και το διόρθωμα από μέρους σας. Σημείωση!: μόνο όσοι μαθητές είναι μέλη της ομάδας μπορούν να καταθέσουν!!! Οπότε ο πρώτος αγώνας που περνάω είναι να τους υπενθυμίζω αρχικά να γίνουν μέλη στην ομάδα της τάξης τους βάσει κωδικού!!!!
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βλέπετε, να διορθώνετε, να στέλνετε σχόλια, να βαθμολογείτε τις εργασίες των πολυάριθμων μαθητών σας εύκολα από το σπίτι/γραφείο, την ώρα που εσείς μπορείτε και οι μαθητές να μην περιμένουν το λιγοστό εβδομαδιαίο 40λεπτο μάθημα μουσικής...








Εκτός βέβαια από ανάθεση εργασίας, μπορείτε να ανεβάζετε το υλικό του μαθήματος . Η πλατφόρμα υποστηρίζει έγγραφα, powerpoint, links, video από YouTube κ.ά. Το εφάρμοσα στην Α΄ Γενικού Λυκείου (Καλλιτεχνική Παιδεία-Μουσική, επιλογής) καθώς έδινα σημειώσεις για το κάθε μάθημα, βλέπαμε κάποια βίντεο συνοδευτικά και πολλές φορές υπήρχαν απουσίες μαθητών και απώλειες φωτοτυπιών...




Η ανάθεση μικρο-δραστηριοτήτων τύπου κουίζ  
μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργηθούν από εσάς και να λειτουργήσουν ως μέρος αξιολόγησης των μαθητών σας...Μπορούν βέβαια, να λειτουργήσουν και ως bonus βαθμολογίας (προαιρετική συμπλήρωση) ανάλογα τις απαιτήσεις και τα κίνητρα που θέλετε να δώσετε στο μάθημά σας.


Τέλος, υπάρχει και η επιλογή Βιβλιοθήκη όπου μπορείτε να αποθηκεύετε το υλικό σας, τα έγγραφα, καλές εργασίες που λάβατε και να μην χάνονται τα αρχεία σας όταν καταργείτε κάθε νέα σχολική χρονιά τις τάξεις που δημιουργήσατε.



Η πλατφόρμα EDMODO αρέσει πολύ στους μαθητές γιατί το μάθημα είναι "εκσυγχρονισμένο" όπως αναφέρουν (!) και εγώ μπορώ να διαχειρίζομαι ευκολότερα την επίδοση των τάξεων μου, αν και το έχω εφαρμόσει ως τώρα μόνο στην Γ' γυμνασίου και Α' ΓΕΛ.








Καλή πλοήγηση και εφαρμογή!