Χρήση πλατφόρμας EDMODO... στο μάθημα της Μουσικής!

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Οι μαθητές μας στο γυμνάσιο και λύκειο (ακόμη και στο δημοτικό) αποδεικνύονται super-tech hackers/freaks που ξέρουν πολλά περισσότερα από εμάς. Γιατί να μην ακολουθεί αυτήν την τάση και το μάθημά μας? Η χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων στο μάθημα της μουσικής, κατά τη γνώμη μου, "μεταμορφώνει" το μάθημα, δίνει κίνητρα, αέρα ανανέωσης και συμβαδίζει με την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντα των εφήβων μαθητών μας!
Στο σχολείο μας εδώ και 5 χρόνια χρησιμοποιείται η πλατφόρμα EDMODO
στο μάθημα της Τεχνολογίας και σε κάποια φιλολογικά μαθήματα. Η πλατφόρμα είναι απόλυτα ασφαλής και φιλική στους χρήστες εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και γονείς, οι οποίοι μπορούν να ενημερώνονται για την δραστηριότητα των παιδιών τους αλλά και την επίδοσή τους.
Αποφάσισα λοιπόν, μετά από 2 χρόνια που το έμαθα, να το χρησιμοποιήσω στο μάθημά μου αρχικά για κατάθεση κάποιας εργασίας τετραμήνου. Να σημειώσω εδώ ότι για εργασίες προηγούμενων ετών είχα ζητήσει χειρόγραφες/ δακτυλογραφημένες εργασίες, εργασίες ηλεκτρονικές σε USB sticks και όλες με δυσκόλευαν πάρα πολύ τόσο στη συλλογή όσο και στην αποθήκευσή τους...Επίσης, εργάζομαι σε 2+ σχολεία οπότε ο αριθμός των μαθητών παραείναι μεγάλος για να μαζεύω στικάκια, έγγραφα, να αρχειοθετώ, να ξεχνάω, να χάνω, να χάνουν κτλ...

Φτιάξτε λοιπόν, ως εκπαιδευτικοί το προφίλ σας στο EDMODO (είναι πολύ εύκολο, ομοιάζει με facebook) και προτρέψετε και τους μαθητές σας να κάνουν το ίδιο (προσοχή! πείτε τους να θυμούνται τον κωδικό τους ή ορίστε εσείς έναν κωδικό σε περίπτωση που τον ξεχάσουν να μπορείτε να τους βοηθήσετε).



Δημιουργήστε και ονομάστε την Τάξη σας .
Η κάθε τάξη που δημιουργείτε έχει έναν μοναδικό κωδικό που πρέπει να δώσετε στους εκάστοτε μαθητές σας για να χρησιμοποιήσουν και να αιτηθούν να μπουν στην ανάλογη ομάδα όπου θα ανεβάζετε το υλικό σας.



Για την ανάθεση εργασίας μπορείτε να αναρτήσετε και οδηγίες υποβολής της σε περίπτωση που δυσκολευτεί κάποιος μαθητής ή χάσει τις εκτυπωμένες οδηγίες... Στην ανάλογη ανάρτηση/ δημοσίευση που θα έχετε κάνει, εκεί πρέπει να "ανεβάσουν" οι μαθητές σας τις εργασίες τους για να βαθμολογηθούν από εσάς  και μάλιστα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχετε θέσει  για να εξασφαλίσετε έγκαιρα την παράδοσή τους και το διόρθωμα από μέρους σας. Σημείωση!: μόνο όσοι μαθητές είναι μέλη της ομάδας μπορούν να καταθέσουν!!! Οπότε ο πρώτος αγώνας που περνάω είναι να τους υπενθυμίζω αρχικά να γίνουν μέλη στην ομάδα της τάξης τους βάσει κωδικού!!!!
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βλέπετε, να διορθώνετε, να στέλνετε σχόλια, να βαθμολογείτε τις εργασίες των πολυάριθμων μαθητών σας εύκολα από το σπίτι/γραφείο, την ώρα που εσείς μπορείτε και οι μαθητές να μην περιμένουν το λιγοστό εβδομαδιαίο 40λεπτο μάθημα μουσικής...








Εκτός βέβαια από ανάθεση εργασίας, μπορείτε να ανεβάζετε το υλικό του μαθήματος . Η πλατφόρμα υποστηρίζει έγγραφα, powerpoint, links, video από YouTube κ.ά. Το εφάρμοσα στην Α΄ Γενικού Λυκείου (Καλλιτεχνική Παιδεία-Μουσική, επιλογής) καθώς έδινα σημειώσεις για το κάθε μάθημα, βλέπαμε κάποια βίντεο συνοδευτικά και πολλές φορές υπήρχαν απουσίες μαθητών και απώλειες φωτοτυπιών...




Η ανάθεση μικρο-δραστηριοτήτων τύπου κουίζ  
μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργηθούν από εσάς και να λειτουργήσουν ως μέρος αξιολόγησης των μαθητών σας...Μπορούν βέβαια, να λειτουργήσουν και ως bonus βαθμολογίας (προαιρετική συμπλήρωση) ανάλογα τις απαιτήσεις και τα κίνητρα που θέλετε να δώσετε στο μάθημά σας.


Τέλος, υπάρχει και η επιλογή Βιβλιοθήκη όπου μπορείτε να αποθηκεύετε το υλικό σας, τα έγγραφα, καλές εργασίες που λάβατε και να μην χάνονται τα αρχεία σας όταν καταργείτε κάθε νέα σχολική χρονιά τις τάξεις που δημιουργήσατε.



Η πλατφόρμα EDMODO αρέσει πολύ στους μαθητές γιατί το μάθημα είναι "εκσυγχρονισμένο" όπως αναφέρουν (!) και εγώ μπορώ να διαχειρίζομαι ευκολότερα την επίδοση των τάξεων μου, αν και το έχω εφαρμόσει ως τώρα μόνο στην Γ' γυμνασίου και Α' ΓΕΛ.








Καλή πλοήγηση και εφαρμογή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Break the Ice activities για καλή σχολική χρονιά!.... x 3!

Ethnic vs Παραδοσιακή Μουσική- δραστηριότητα ακρόασης

Τζαζ Μάρτης 22