Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

       Στο βιβλίο της Β' γυμνασίου, στο κεφάλαιο "Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές" αφιερώνονται 2 σελίδες για τον σπουδαίο συνθέτη κλασικής μουσικής Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Σίγουρα, ο κάθε εκπαιδευτικός αφιερώνει λιγότερο ή περισσότερο διδακτικό χρόνο στη γνωριμία των μαθητών με τον συνθέτη και το έργο του. Είναι διασκεδαστικό να κάνεις τους μαθητές σου να συνειδητοποιήσουν "πόσο Μπετόβεν" έχουν ακούσει ως τώρα! Πραγματικά, έχουν ακούσει πολλές συνθέσεις του, ίσως μη γνωρίζοντας ότι είναι δικές του.
      Θέλοντας να εμπλουτίσω το μάθημά μου με εικόνα, ήχο για βαθύτερη κατανόηση του "φαινομένου Μπετόβεν" αλλά και των κοινωνικών συνθηκών εκείνης της εποχής, "ανακάλυψα" στο YouTube την ταινία "Beethoven lives upstairs" (1992) η οποία δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα! Είναι σύντομη (50 λεπτά περίπου) και έχει ελληνικούς υπότιτλους (!!!). Στην ταινία, ο Μπετόβεν έχει μετακομίσει στο σπίτι του μικρού Κριστόφ στη Βιέννη και προσπαθεί να ολοκληρώσει την 9η Συμφωνία του ενώ η απώλεια της ακοής του είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό. Σκιαγραφείται ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του συνθέτη, δίνονται στοιχεία για τα παιδικά του χρόνια και για τον τρόπο που συνέθετε. Παρουσιάζεται καθαρά η εποχή (ντύσιμο, συνήθειες, εκπαίδευση, συνθήκες) και έμμεσα αιτιολογείται η συμπεριφορά του ανεξάρτητου και εκκεντρικού καλλιτέχνη. Η μουσική επένδυση της ταινίας γίνεται με γνωστές συνθέσεις του Μπετόβεν και δίνεται έμφαση στη διαδικασία σύνθεσης της τελευταίας του Συμφωνίας, ειδικά της Ωδής στη Χαρά (4ο μέρος).
     Μπορείτε να προσπεράσετε κάποιες σκηνές της ταινίας, μειώνοντάς τη στα 40 λεπτά όσο μία διδακτική ώρα δηλαδή, και σε επόμενο μάθημα να συζητήσετε και να κάνετε δραστηριότητες ακρόασης με κομμάτια του συνθέτη.
                                   Καλή προβολή!


Συνοδευτικό υλικό για την προβολή:
http://www.teachwithmovies.org/guides/beethoven-lives-upstairs.html

Σχόλια

  1. Χαίρετε, και συγχαρητήρια για το ιστολόγιο! Ωραία ιδέα αυτή η ταινία. Παρ' όλο που την έχω δει και μου άρεσε, η δική μου προτίμηση είναι η τηλεταινία Eroica του 2003, με τον Ίαν Χαρτ στον ρόλο του Μπετόβεν. Εξαιρετική από κάθε άποψη. Για μένα είναι η καλύτερη από τις τέσσερις ταινίες που γνωρίζω και αφορούν τον Μπετόβεν (με σειρά προτίμησης: Eroica, Immortal Beloved [1994], Beethoven Lives Upstairs [1992] και Copying Beethoven [2006]).

    Σίγουρα είναι πιο απαιτητική για παιδιά Β΄ Γυμνασίου, εφόσον κατά τη διάρκεια της ταινίας ακούγεται ολόκληρη η 3η συμφωνία, και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέγω να προβάλλω στο μάθημα ορισμένες μόνο σκηνές, οι οποίες μπορούν ν' αποτελέσουν θαυμάσια πηγή για πληροφορίες και σχόλια. Η ταινία υπάρχει ολόκληρη εδώ, και πάλι με πολύ προσεγμένον εξ ακοής υποτιτλισμό από τον Βασίλη Μούσκουρη: https://www.youtube.com/watch?v=G-loBcBg3Fk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασα να υπογράψω το παραπάνω σχόλιό μου: Δημήτρης Μπρόβας, απόφοιτος ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου, με οργανική στον νομό Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση! Νομίζω εδώ είναι ο κατάλληλος "χώρος" για ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για το μάθημά μας! Δεν έχω δει αυτήν την ταινία, αλλά θα τη δω σύντομα. Η ταινία που προτείνω σίγουρα είναι "επιφανειακή" για το μέγεθος του Μπετόβεν αλλά λειτουργεί πολύ καλά για μια πρώτη γνωριμία μέσα στα 40 λεπτά της διδακτικής ώρας.

      Διαγραφή
  3. Γεια σας. Τυχαία οδηγήθηκα στα ίχνη σας και χαίρομαι γι' αυτό. Να προσθέσω εδώ ότι έχω αναρτήσει και μια ανάλογη ταινία για τον Μπαχ, της ίδιας φιλοσοφίας με την Beethoven lives Upstairs, με παιδάκι πρωταγωνιστή, πλην του Μπαχ. Είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετική, γιατί εκτός από τα μουσικά ερεθίσματα, δίνει και πολλά κοινωνικά ερεθίσματα για συζήτηση στην τάξη. Έχω διαπιστώσει εμπειρικά το πόσο τα παιδιά ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που δίνει η ταινία. Έχω εντοπίσει και έναν οδηγό για τον εκπαιδευτικό, σχετικά με το πώς μπορεί να δώσει το έναυσμα για συζήτηση στην τάξη του. Θα την βρείτε εδώ: https://youtu.be/2DgWzK2g9iU Τον οδηγό μπορώ να τον αποστείλω με email σε όποιον ενδιαφέρεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση σχετικά με την ταινία του Μπαχ!Δεν την είχα υπόψη μου και απ'ότι είδα είναι και αυτή σύντομη για να προβληθεί σε διδακτική ώρα. Θα την παρακολουθήσω και θα προσπαθήσω να την εντάξω στο πρόγραμμά μου (ίσως στην Α' γυμνασίου). Με ενδιαφέρει ο οδηγός για τον εκπαιδευτικό! Μπορείτε να μου τον στείλετε? Και πάλι ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    2. Κε. Μούσκουρη καλημέρα! Η ταινία για τον Μπαχ που είχατε βάλει ελληνικούς υπότιτλους έχει κατέβει από YouTube!! Υπάρχει κάποιος τρόπος να μπορούμε να την παρακολουθήσουμε?
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Γεια σας, χαίρομαι πάρα πολύ που βρήκα ( εντελώς τυχαία) την σελίδα σας, έψαχνα καιρό για παρόμοιες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους για τους μαθητές μου. Σας ευχαριστώ για τον κόπο σας, μόνο που η ταινία για τον J.S.Bach δεν εμφανίζεται, μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε να την βρω, και πάλι ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και την παρατήρηση σας! Έχω στείλει μήνυμα στον συνάδελφο που έβαλε τους υπότιτλους να δούμε τι μπορεί να γίνει...

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα, μήπως η ταινία για τον Μπαχ είναι και πάλι διαθέσιμη; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Break the Ice activities για καλή σχολική χρονιά!.... x 3!

Ethnic vs Παραδοσιακή Μουσική- δραστηριότητα ακρόασης

Τζαζ Μάρτης 22