Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

PD#2: Space Οddity (D. Bowie)- εργαστήριο

     


Πάνε ακριβώς 3 χρόνια από τότε που παρακολούθησα δια ζώσης, βιωματικό, διαδραστικό εργαστήριο και μάλιστα με δυνατότητα εφαρμογής στο γυμνάσιο!---μετά ήρθαν τα διδυμάκια μου ... και πάγωσε κάπως ο χρόνος!

Λοιπόν, το δίωρο εργαστήριο αυτό περιλαμβάνονταν στην 1η Προσυνεδριακή Επιστημονική Ημερίδα (Αθήνα, 17/3/2018) του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), με τίτλο: Νέες εκπαιδευτικές προτάσεις στη μουσική εκπαίδευση.

Οι λόγοι για τους οποίους θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις ιδέες και προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι πολλοί!

  •  Δεν υπάρχει αρκετό εκπαιδευτικό υλικό για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κατά τη γνώμη μου υπερισχύει αυτό της πρωτοβάθμιας).
  •  Η εισηγήτρια, το λιγότερο που μπορώ να αναφέρω, είναι σπουδαία, πολύτιμη και καινοτόμος για τη μουσική εκπαίδευση: είναι η κα. Κοκκίδου Μαίη*.
  • Το εργαστήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Γ' γυμνασίου βάσει της ύλης του σχολικού βιβλίου.
  • Η δημοφιλής μουσική βρίσκει σταδιακά την αποδοχή και τη θέση της στη σχολική μουσική εκπαίδευση---ας έρθουμε πιο κοντά στους μαθητές μας!
  • Επιτέλους, ας ασχοληθούμε περισσότερο με την αληθινή διδασκαλία, την ουσιαστική και πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία και όχι με την Εξ αποστάσεως και τα προβλήματα της πλατφόρμας Webex. Θα περάσει η πανδημία σύντομα ελπίζω! 

Όπως αναφέρεται στην Περίληψη του Εργαστηρίου:

"Τα τραγούδια της δημοφιλούς μουσικής είναι αυτόνομα καλλιτεχνικά αντικείμενα, με τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτισμικά νοήματα. Η δημοφιλής μουσική στο μάθημα της μουσικής δεν είναι μόνο ένα 'άλλο ρεπερτόριο' αλλά συνεπάγεται άλλες πρακτικές διδασκαλίας-μάθησης όπως είναι το παίξιμο με το αυτί, η πολυτροπικότητα (τα βίντεο των καλλιτεχνών) και η αναφορά σε κώδικες και ιδεολογίες. Αξίωμα στη διδασκαλία-μάθηση της δημοφιλούς μουσικής είναι ότι η μελέτη πρέπει να γίνεται σε ένα πλαίσιο ( πολιτισμικό-κοινωνικό, μουσικό, ιδεολογικό) και να αντλεί από τις εμπειρίες των μαθητών στην καθημερινή τους ζωή. Στο εργαστήριο θα προσεγγιστούν τα παραπάνω ζητήματα μέσα από το παράδειγμα του Space Oddity του David Bowie."


H προσέγγιση του τραγουδιού

- Αρχικά είδαμε το video του τραγουδιού (οπτικοακουστικός γραμματισμός)

- Τραγουδήσαμε το τραγούδι όλοι οι συμμετέχοντες σε karaoke μορφή

                                                    Το επίσημο βίντεο του τραγουδιού:



Το τραγούδι με τους στίχους


Karaoke 


- Το τραγούδι είναι ένα μουσικό και γλωσσικό σύστημα.
   Έγινε η μετάφραση των στίχων πρώτα ΧΩΡΙΣ ερμηνεία και μετά ΜΕ ερμηνεία των στίχων για κατανόηση του νοήματος του τραγουδιού.

Η μετάφραση του τραγουδιού στα ελληνικά:

- Κάναμε έρευνα για το ΤΡΑΓΟΥΔΙ του D. Bowie -- όχι για τον καλλιτέχνη γενικά
Επίσης, NASA , Αpollo, ταξίδι στο διάστημα
             Ψυχρός πόλεμος                         (ιστορία)
             "Η Οδύσσεια του διαστήματος" (έμπνευση από κινηματογράφο)

* Ο David Bowie ανήκει στο Glam Rock 👉 Σύνδεση με ιστορία μουσικής

- Ακολούθησε ξανά ακρόαση του τραγουδιού και στη ροή των στίχων σημειώσαμε ερμηνευτικά και μουσικά στοιχεία (οργανικά μέρη, αρμονία, ένταση, ενορχήστρωση, μορφολογικά στοιχεία, ύπαρξη φωνητικών) . 
Μπορείτε να δείτε τις σημειώσεις μου στο παρακάτω έγγραφο:


- Μέσα από συζήτηση, γίνεται προσπάθεια να ερμηνευθεί η μουσική (υλικό και τρόπος που χρησιμοποιείται στο τραγούδι). Το τραγούδι σχετίζεται με την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

- Η κα. Κοκκίδου μας πρότεινε να δείξουμε στους μαθητές κάποιες στουντιακές ηχογραφήσεις του τραγουδιού με απομόνωση φωνής από όργανα ή το αντίστροφο, έτσι ώστε αποδομώντας το τραγούδι να κατανοήσουν οι μαθητές και την ποιότητα του ήχου, τις ικανότητες των μουσικών, αλλά και την έννοια και τον τρόπο της μουσικής παραγωγής. 👉 Επέκταση, σύνδεση με ηχοληψία.

Στουντιακές ηχογραφήσεις- αποδόμηση τραγουδιού

Vocal, Bass and Drums



Lead vocal (only)


Backing vocal, flute and cello


-Προτάθηκαν και ενδιαφέρουσες διασκευές. 👉 Επέκταση σε θέματα οργανογνωσίας, ενορχήστρωσης

Διασκευές

Ηχογράφηση στο διάστημα από αληθινό αστροναύτη!


Συμφωνική ορχήστρα

Χορωδία



Ήταν ένα σύντομο αλλά ουσιαστικό εργαστήριο για τη Β/θμια εκπαίδευση (κυρίως) που όλοι όσοι συμμετείχαμε απολαύσαμε! Με την ευχή να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να γίνονται ξανά δια ζώσης εργαστήρια, ημερίδες, συνέδρια!