Μουσικά ιστολόγια... εν δράσει!




Με χαρά, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια ιστολόγια που υπάρχουν στο διαδίκτυο για το μάθημα της μουσικής! Τα 3 από αυτά  είναι τριών συναδέλφων μου που αποτελέσαμε έμπνευση ο ένας για τον άλλο για να προχωρήσουμε στη δημιουργία τους και να μοιραζόμαστε με όλους σας χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό και καλές πρακτικές μας στην τάξη! Το 4ο είναι είναι του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το 5ο είναι το ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό του 2ου γυμνασίου Λαμίας.

Λοιπόν, για την πρωτοβάθμια έχουμε  εξαιρετικές ιδέες, σχέδια μαθημάτων, κριτικές βιβλίων και προβληματισμούς στα ιστολόγια:

1. ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ! 
http://paizomemousiki.blogspot.gr/

Η συνάδελφος Σταυρουλάκη Αναστασία δηλώνει:

"Σε αυτό το ιστολόγιο θα δημοσιεύονται ιδέες, μουσικά παιχνίδια και σχέδια μαθήματος, που χρησιμοποιώ στο μάθημα της Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς Μουσικής, αλλά και σε όσους αγαπούν τη Μουσική και θέλουν να την ενσωματώσουν στο μάθημά τους ως εκπαιδευτικοί άλλης ειδικότητας ή και γονείς που θέλουν να περάσουν δημιουργικές στιγμές με τα παιδιά τους".

2. ECHOS - Music Education Journal
https://echosedu.blogspot.gr/?m=1

Η συνάδελφος Βίκυ Μέντζου από τη μακρινή Σουηδία πλέον μας συστήνεται:

"My name is Vicky Mentzou and I am a Musicologist/Music Educator. I started teaching music more than 10 years ago in public schools in Greece. A few years back, me and my family decided to live that start of a new adventure. So we moved to Sweden, were I continued working as a music teacher in a middle school there. As a music teacher I love giving my students the opportunity to learn, play and understand music. And I am fascinated by the fact that for most of my students in public schools this music class is their only opportunity they will ever have. From SKG/ based in STHLM This will be my music education journal with just a few of my favourite things in class".

(οι αναρτήσεις της δημοσιεύονται τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά!)


Για τη δευτεροβάθμια, προτάσεις, μουσικά βίντεο, επιστημονικά άρθρα, προτεινόμενες ακροάσεις, δημιουργικές εργασίας και ιδέες στα ιστολόγια:

3. Μουσικο...τροφή για σκέψη...
http://users.sch.gr/jennykaroumpali/Joomla2018/

Η συνάδελφος Τζένη Καρούμπαλη, υποστηρίζει:

"Στην ιστοσελίδα αυτή έχω βάλει με αγάπη και μεράκι την πείρα που έχω αποκομίσει από την εργασία μου ως εκπαιδευτικός μουσικής στη δημόσια δευτεροβάθμια (και λίγο στην πρωτοβάθμια) εκπαίδευση από το 1998. Ελπίζω το περιεχόμενο της ιστοσελίδας που έφτιαξα να βοηθήσει άλλους και άλλες εκπαιδευτικούς μουσικής, καθώς "στη ζωή όλα είναι δανεικά" (όπως λέει η μητέρα μου)..."

4. Πειραματισμοί στην Τάξη της Μουσικής

Πρόκειται για το ιστολόγιο για το μάθημα της Μουσικής στο Γυμνάσιο του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπάρχει υλικό για κάθε τάξη ξεχωριστά, δημιουργικές εργασίες των μαθητών και προτάσεις ακρόασης με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Ζωή Τσιλίκη.

5. Μινοράκι- Το ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό του 2ου Γυμνασίου Λαμίας
http://minoraki2.blogspot.gr/

Το "Μινοράκι" βραβεύτηκε με το "ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ" του θεσμού "Αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση", του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, στις 23 - 6 - 2011.  Πρόκειται για μια από τις δραστηριότητες του μαθήματος της μουσικής που σκοπό έχει απ’ τη μια να προβάλει τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς αλλά και την φωνή των παιδιών για τα πολιτιστικά θέματα κι απ’ την άλλη να ανοίξει τους ορίζοντες των μαθητών πέρα από τη σχολική τάξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Περιλαμβάνει εργασίες μαθητών στο μάθημα της μουσικής στο γυμνάσιο, ενδιαφέροντα βίντεο, ακροάσεις και παρέχεται σύνδεση με τα σχολικά διδακτικά πακέτα και των 3 τάξεων. Συντονίζει ο συνάδελφος Δημήτρης Γρίβας.


Με χαρά θα δεχθώ τις προτάσεις σας για εμπλουτισμό της παραπάνω δημοσίευσης! Αν γνωρίζετε και άλλα ιστολόγια/ ιστοσελίδες με εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Μουσικής ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, μη διστάσετε να αφήσετε σε σχόλιο τη διεύθυνσή του! (η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά blogspot στην αγγλική γλώσσα που ναι μεν, δίνουν ιδέες, έμπνευση και χρήσιμες πληροφορίες, αλλά τις περισσότερες φορές είναι εκτός καθημερινής ελληνικής πραγματικότητας...)

Θα τα πούμε σύντομα με νέο post για τη δημοφιλή μουσική!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Break the Ice activities για καλή σχολική χρονιά!.... x 3!

Ethnic vs Παραδοσιακή Μουσική- δραστηριότητα ακρόασης

Τζαζ Μάρτης 22