Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΜOVIE#1: Bach's Fight For Freedom (Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ) <+ υλικό>

        Άλλη μία ταινία εκπαιδευτικού περιεχομένου που μπορείτε να παρακολουθήσετε με τους μαθητές σας στο γυμνάσιο!!!  Αφορά τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και μπορεί να προβληθεί στο πλαίσιο της ενότητας Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές (Β' γυμνασίου) αλλά και στο πλαίσιο της Δ' ενότητας "ΥΦΑΙΝΩ ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ "  A,B στη σειρά (Α΄γυμνασίου). Η ταινία διαρκεί περίπου 50 λεπτά (κάνοντας 2-3 μικρές περικοπές μπορείτε να την προσαρμόσετε στη διδακτική ώρα των 40 λεπτών ή να αξιοποίησετε λίγα λεπτά από το διάλειμμα αν συμφωνούν και οι μαθητές!).   






Παρουσιάζει τη ζωή του Μπαχ στην Αυλή του Δούκα, την καταπίεση που δεχόταν για να συνθέτει
κατά παραγγελία μουσική και να μην ασχολείται με δικές του συνθέσεις, και τον αγώνα του για ελευθερία έκφρασης. Είναι πολύ διδακτική, ευχάριστη και ακυκλοφόρητη ταινία στην Ελλάδα.

Bach's fight for freedom

❗❗στείλτε μου προσωπικό μήνυμα αν θέλετε την ταινία... έχει κατέβει από YouTube και λόγω μεγέθους δεν μπορώ να την ανεβάσω στο Blog


(τον υποτιτλισμό έχει αναλάβει ο συνάδελφος Βασίλης Μούσκουρης που επιμελήθηκε και τον υποτιτλισμό της ταινίας "Beethoven lives upstairs"--- περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σε προηγούμενη ανάρτησή μου εδώ)


Συνοδευτικό υλικό:
Μπορείτε να πάρετε ιδέες για Φύλλα εργασίας που θα συνοδεύσουν την προβολή και την ενεργητική παρακολούθηση της ταινίας, στα παρακάτω link:
Ερωτήσεις προς απάντηση (αγγλικά)
https://www.teacherspayteachers.com/Product/Study-Guide-Bachs-Fight-for-Freedom-1150603 (δωρεάν download ερωτήσεων και απαντήσεων στην αγγλική γλώσσα)
Lesson plan


ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑΙΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ YouTube ΛΟΓΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ...
βρήκα αυτό το βίντεο μιας συναδέλφου για τον Μπαχ ( με μορφή παρουσίασης βέβαια και όχι ταινίας)

Εκπαιδευτικό βίντεο για J.S.Bach


Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Εκπαιδευτικό υλικό/Ιδέες- Χρήσιμες διευθύνσεις!

             Έχετε υπόψη σας πόσοι καθηγητές μουσικής γυμνασίων (Middle School Music Teachers) στο διαδίκτυο μοιράζονται τις γνώσεις τους με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα???
             Θα σας παραθέσω χρήσιμα site και Blogspot τα οποία έχουν φτιάξει συνάδελφοι από διάφορα μέρη του κόσμου οι οποίοι προτείνουν, δημιουργούν βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό (κάποιες φορές πρέπει να πληρώσεις για να το "κατεβάσεις"...υπάρχουν και αρκετά δωρεάν φύλλα εργασίας όμως...μην απογοητεύεστε!) για το μάθημα της μουσικής στο γυμνάσιο (7th, 8th, 9th grades) , κάνουν ραδιοφωνικές μεταδόσεις (Podcasts) συζητώντας για θέματα μουσικής διδασκαλίας και δημιουργούν επιμορφωτικά βίντεο βάσει της εμπειρίας τους και των καλών πρακτικών που έχουν ήδη εφαρμόσει.

Μπορείτε να εγγραφείτε ως μέλη (δωρεάν) και να λαμβάνετε ενημερωτικά Mail, να σας δίνονται δωρεάν φύλλα εργασίας, κωδικοί για εκπτώσεις στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα και να μαθαίνετε νέα στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης.

http://music-teacher-resources.com/ Ενδιαφέρον site...

http://www.mrsmiraclesmusicroom.com/    (μπορεί να είναι για την πρωτοβάθμια, έχει όμως ωραίες ιδέες και υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί και στο γυμνάσιο με αλλαγές)





https://midnightmusic.com.au/start-here/ ...για επιμόρφωση στην Μουσική Τεχνολογία

https://www.teacherspayteachers.com/   Απίστευτο υλικό!---δυστυχώς αρκετά τα πληρώνεις!...

https://nafme.org/   National Association for Music Education (περισσότερο ακαδημαϊκό πλαίσιο)

https://en.islcollective.com/ Αν και έχει πολύ υλικό για την αγγλική ως κύρια ή ξένη γλώσσα, εντούτοις έχω βρει πολλά τραγούδια με στίχους και ερωτήσεις ως δραστηριότητες ακρόασης που μπορούν να επεξεργαστούν/μεταφραστούν εύκολα (editables).

https://musescore.org/el  Το απόλυτο site για παρτιτούρες ξένων τραγουδιών!

https://www.eeme.gr/ η δική μας Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση με εκδόσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκπαιδευτικό υλικό! Μη διστάσετε να γίνετε μέλη!

Ασφαλώς στο pinterest γίνεται πανικός!!! Αρκεί να γράψετε λέξεις-κλειδιά και να περιηγηθείτε. Άπειρα φύλλα εργασίας (στα αγγλικά), ιδέες, προτάσεις, αφίσες, εικόνες, test, ασκήσεις ακόμη και παρτιτούρες!! Συνδεθείτε και φτιάξτε τους δικούς σας "πίνακες" με το υλικό σας το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε, να "κατεβάσετε" ή απλά να αντλήσετε έμπνευση! Σας παραθέτω κάποιους δικούς μου πίνακες με υλικό που με ενδιαφέρει για την τάξη της μουσικής 

Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε κάποια ιδέα για το μάθημά σας, ένα κλικ σε κάποια από τις παραπάνω διευθύνσεις νομίζω θα σας δώσει έμπνευση και λύση!

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ρυθμικές κάρτες!




Καλησπέρα!

Σήμερα σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τις Ρυθμικές Κάρτες που χρησιμοποιώ στο μάθημα για την Α' γυμνασίου- ως επανάληψη για να δω τι θυμούνται από το Δημοτικό ή μετά από σύντομη επανάληψη/φρεσκάρισμα που κάνουμε στην τάξη, αλλά και στην Α' 1 ενότητα του βιβλίου Διάλογοι στην ήπειρο του ρυθμού Οι κάρτες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη Β΄γυμνασίου στην ενότητα Σε ρυθμούς....αφρικάνικους μιας και η Αφρική χαρακτηρίζεται για τους έντονους ρυθμούς της οπότε βρίσκω ευκαιρία να αφιερώσω αρκετό χρόνο σε παίξιμο με τα κρουστά όργανα της τάξης και σε ρυθμικές ασκήσεις γενικότερα.

Για τις ρυθμικές μου κάρτες λοιπόν, θα χρειαστείτε:
- χρωματιστό χαρτί Α4 φωτοτυπικού
- μαρκαδόρο σε έντονο χρώμα (μπλε/μαύρο/κόκκινο)
- ψαλίδι
- διαφάνειες πλαστικοποίησης Α4
- μηχάνημα πλαστικοποίησης

Τα ρυθμικά μοτίβα προσαρμόζονται στις γνώσεις των μαθητών σας αλλά και στην ύλη που έχετε καλύψει στην τάξη. Υπάρχει τόση ανομοιογένεια σε μια γυμνασιακή τάξη όπου παιδιά από διάφορα Δημοτικά έχουν συναντηθεί, που δεν γίνεται να προβλέψεις τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους!

Στο χρωματιστό χαρτί, γράψτε με μεγάλα, καθαρά και εμφανή μουσικά σύμβολα το μοτίβο που επιθυμείτε. Κόψτε σε φαρδιές λωρίδες το χαρτί (σε 2 ανά φύλλο) και τοποθετήστε τις σε διαφάνεια πλαστικοποίησης. Περάστε τη σε ήδη προθερμασμένο πλαστικοποιητή και κόψτε τις. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τις κάρτες σας από τη φθορά και παράλληλα είναι θελκτικές στους μαθητές.




Παρουσιάστε τις ρυθμικές κάρτες σας και ζητήστε από τους μαθητές σας να τις αναπαράγουν ρυθμικά με παλαμάκια, στράκες, χτύπημα στο θρανίο κ.τ.λ. Μπορείτε κάθε φορά να ζητάτε και κάποιον άλλο τρόπο έτσι ώστε να μην είναι βαρετή η επανάληψη. Επίσης, με τις πλαστικοποιημένες κάρτες μπορούν πανεύκολα να δουλέψουν τα ρυθμικά μοτίβα σε ομάδες  που θα χωρίσετε εσείς. Οι μαθητές διασκεδάζουν καλλιεργώντας την ομαδικότητά τους και εσείς αξιολογείτε κατά πόσο έχουν κατακτήσει τους στόχους που θέσατε.
Εκτός βέβαια από ρυθμική δραστηριότητα, μπορεί να αποτελέσει και δημιουργική δραστηριότητα εκτέλεσης. --Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει σταθερός εξοπλισμός στα σχολεία (το δικό μου έχει 8 κρουστά Orff και οι μαθητές στην τάξη είναι 20-23...!), οπότε προτείνετε στους μαθητές να αποδώσουν το ρυθμικό μοτίβο της ομάδας τους με όποιο τρόπο επιθυμούν (χτύπημα στο σώμα-χέρια-πόδια, σε αντικείμενα, με φωνή) συγχρονισμένα όλοι μαζί ή αναλαμβάνοντας ο καθένας μία νότα δίνοντας την "σκυτάλη" στον επόμενο! Τα παιδιά βρίσκουν ευφάνταστους τρόπους για να παρουσιάσουν την κάρτα τους στην υπόλοιπη τάξη, ενώ παίζουν μουσική ακόμη και με μηδενικά μουσικά όργανα! Το έχω δει να συμβαίνει και συνεχώς εκπλήσσομαι ευχάριστα!

Κατά την παρουσίαση κάθε ομάδας στην τάξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ρουμπρίκα αξιολόγησης όπως αυτή όπου μπορείτε να θέσετε τους στόχους σας και να βαθμολογήσετε την ομάδα ή αυτή όπου έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι (δυστυχώς στα αγγλικά---θα χρειαστεί μετάφραση), αλλά ακόμη να ζητήσετε και από τους μαθητές να προβούν σε αυτοαξιολόγηση (της ομάδας τους) και ετεροαξιολόγηση(των συμμαθητών τους).

Οι κάρτες σας μπορούν να εμπλουτίζονται, να διαφέρουν ως προς τον βαθμό δυσκολίας ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών σας και σίγουρα θα αποτελέσουν μια από τις ευχάριστες και διασκεδαστικές δραστηριότητες στο μάθημα στο γυμνάσιο.




Καλή επιτυχία και καλή εφαρμογή!