Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Παιδιά των Δρόμων - Φύλλο εργασίας

         

Πάντα συνδυάζω το τραγούδι με δραστηριότητες ακρόασης. Έτσι, τα παιδιά θα ακούσουν περισσότερες από 1 φορές το κομμάτι, θα το κατανοήσουν καλύτερα και θα το μάθουν με καλύτερη διάθεση....*Στο γυμνάσιο πολλές φορές τα αγόρια ειδικά, αρνούνται, βαριούνται να τραγουδήσουν και δυσανασχετούν.
         Το τραγούδι αυτό με το φύλλο εργασίας που συνοδεύεται , μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς στην Α' γυμνασίου για να εντοπίσουμε τι ξέρουν από το Δημοτικό από Οργανογνωσία, Ιδιότητες του ήχου, στοιχεία Μορφολογίας κ.ά.. Είναι ένα κεφάτο τραγούδι που "σπάει τον πάγο", δημιουργεί ευχάριστο παιδαγωγικό κλίμα και βοηθάει την 'νέα' ομάδα να δέσει.

Παιδιά των Δρόμων- Φύλλο εργασίας


Το τραγούδι εδώ
Η παρτιτούρα σε βίντεο (χωρίς καλό ήχο)--- προφανώς για χειρόγραφη αντιγραφή εδώ

MOVIE #2: Beethoven Lives Upstairs (Λούντβιχ βαν Μπετόβεν) <+ υλικό>

       Στο βιβλίο της Β' γυμνασίου, στο κεφάλαιο "Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές" αφιερώνονται 2 σελίδες για τον σπουδαίο συνθέτη κλασικής μουσικής Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Σίγουρα, ο κάθε εκπαιδευτικός αφιερώνει λιγότερο ή περισσότερο διδακτικό χρόνο στη γνωριμία των μαθητών με τον συνθέτη και το έργο του. Είναι διασκεδαστικό να κάνεις τους μαθητές σου να συνειδητοποιήσουν "πόσο Μπετόβεν" έχουν ακούσει ως τώρα! Πραγματικά, έχουν ακούσει πολλές συνθέσεις του, ίσως μη γνωρίζοντας ότι είναι δικές του.
      Θέλοντας να εμπλουτίσω το μάθημά μου με εικόνα, ήχο για βαθύτερη κατανόηση του "φαινομένου Μπετόβεν" αλλά και των κοινωνικών συνθηκών εκείνης της εποχής, "ανακάλυψα" στο YouTube την ταινία "Beethoven lives upstairs" (1992) η οποία δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα! Είναι σύντομη (50 λεπτά περίπου) και έχει ελληνικούς υπότιτλους (!!!). Στην ταινία, ο Μπετόβεν έχει μετακομίσει στο σπίτι του μικρού Κριστόφ στη Βιέννη και προσπαθεί να ολοκληρώσει την 9η Συμφωνία του ενώ η απώλεια της ακοής του είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό. Σκιαγραφείται ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του συνθέτη, δίνονται στοιχεία για τα παιδικά του χρόνια και για τον τρόπο που συνέθετε. Παρουσιάζεται καθαρά η εποχή (ντύσιμο, συνήθειες, εκπαίδευση, συνθήκες) και έμμεσα αιτιολογείται η συμπεριφορά του ανεξάρτητου και εκκεντρικού καλλιτέχνη. Η μουσική επένδυση της ταινίας γίνεται με γνωστές συνθέσεις του Μπετόβεν και δίνεται έμφαση στη διαδικασία σύνθεσης της τελευταίας του Συμφωνίας, ειδικά της Ωδής στη Χαρά (4ο μέρος).
     Μπορείτε να προσπεράσετε κάποιες σκηνές της ταινίας, μειώνοντάς τη στα 40 λεπτά όσο μία διδακτική ώρα δηλαδή, και σε επόμενο μάθημα να συζητήσετε και να κάνετε δραστηριότητες ακρόασης με κομμάτια του συνθέτη.
                                   Καλή προβολή!


!!! Το YouTube κατεβάζει συνεχώς την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους! Αν σας ενδιαφέρει στείλτε μου ΠΜ να σας την στείλω (λόγω χωρητικότητας δεν μπορεί να ανέβει εδώ) !!!


Συνοδευτικό υλικό για την προβολή:
http://www.teachwithmovies.org/guides/beethoven-lives-upstairs.html

Επίσης....τελευταία, αναθέτω την παρακολούθηση της ταινίας και τη συμπλήρωση σχετικών ερωτήσεων ως Εργασία Εξαμήνου! Σκοπός είναι περισσότερο να καταλάβουν την εποχή που έζησε ο Μπετόβεν και να τον κατανοήσουν ως άνθρωπο και ως συνθέτη--- θα δείτε ότι οι ερωτήσεις δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες... Προτείνω στους μαθητές να την παρακολουθήσουν σε παρέες και να συμπληρώσουν ομαδικά τις ερωτήσεις παρά να αντιγράφει απλά ο ένας από τον άλλο ξεχωριστά σπίτι του! Δραστηριότητες ακρόασης και δημιουργίας θα γίνουν στην τάξη. 

Μπορείτε να δείτε το Φύλλο εργασίας ακριβώς παρακάτω: