Φωνητικό Ζέσταμα Do-Re-Do

Αυτή η φωνητική άσκηση είναι από τις αγαπημένες των μαθητών μου!
Τη χρησιμοποιώ στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς ως break-the-ice activity συνήθως στην Α' γυμνασίου 1. για ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος των μαθητών στο "νέο" τους σχολείο, 2. για να αντιληφθώ τις φωνητικές τους ικανότητες σε πρώτο στάδιο, 3. γιατί συμμετέχουν κορίτσια και αγόρια χωρίς γκρίνια ή παράπονα αφού το αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι---"χτίζουμε" μια πυραμίδα (τμηματικά) με τη σκάλα του Ντο!

Μπορείτε να το συνοδεύσετε ή να προτείνετε στους μαθητές να κάνουν πρόβα σπίτι τους με τη βοήθεια του παρακάτω βίντεο στο YouTube:

1 121/ Do Do Re Do Warm up

- Στην αρχή τραγουδήστε όλη την άσκηση στην τάξη. Πείτε να σας προσέξουν γιατί θα κάνετε ερωτήσεις στη συνέχεια.
- Ρωτήστε αν κατάλαβαν τον τρόπο με τον οποίο χτίζεται αυτή η φωνητική άσκηση. Αν αντιλήφθηκαν ποιος είναι ο "κώδικας".
- Προχωρήστε στην εκμάθηση φράση-φράση (Ντο, Ντο-ρε-ντο/ Ντο, Ντο-ρε-ντο, Ντο-ρε-μι-ρε-ντο...κτλ) πρώτα για τη μία πυραμίδα (ανοδική) και μετά για την καθοδική πυραμίδα (είναι δυσκολότερη).
- Χωρίστε ομάδες για να την τραγουδήσουν και για να έχουν χρόνο να ακούσουν, να ακούσουν, να τραγουδήσουν και να εμπεδώσουν τη δομή της.
-Ζητείστε να εξασκηθούν στο σπίτι μέσω του βίντεο.

-Σε επόμενο μάθημα, τραγουδήστε την άσκηση ως επανάληψη και προχωρήστε ένα βήμα πιο μακριά εισάγοντας απλά και αβίαστα την έννοια του Κανόνα, βάζοντας τους μαθητές να τραγουδήσουν με διαφορά φάσης με δικό σας νεύμα, βιώνοντας τον. Ο δίφωνος κανόνας είναι αρκετά εύκολος αλλά χρειάζεται συγκέντρωση από τους μαθητές. Μπορείτε (με υπομονή και επιμονή) να φτάσετε ως τον τετράφωνο κανόνα (!) βρίσκοντας αφορμή σε επόμενα μαθήματα να τραγουδήσουν το φωνητικό αυτό ζέσταμα χωρίς να βαριούνται!

Χρησιμοποιώ αυτήν την άσκηση και για μέρος του φωνητικού ζεστάματος της χορωδίας του σχολείου μου. Είναι πολύ δημοφιλές ζέσταμα και τα παιδιά το ζητάνε από μόνα τους!

Καλή επιτυχία!!! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Break the Ice activities για καλή σχολική χρονιά!.... x 3!

Ethnic vs Παραδοσιακή Μουσική- δραστηριότητα ακρόασης

Τζαζ Μάρτης 22